Ullevi – en av Nordens största arenor

Ullevi i Göteborg är tillsammans med Friends Arena i Stockholm vår största arena, men har till skillnad från den sistnämnda många historiska minnen. Arenan byggdes nämligen redan på 50-talet och blev invigt i samband med en fotbollsmatch i maj 1958.

Viktiga sporthändelser på Ullevi

Det var i samband med fotbolls-VM i Sverige som Ullevi på allvar fick sitt genombrott som världsarena. Totalt lyckades Ullevi med bedriften att ta då emot närmare 275 000 åskådare under VM-matcherna – en mäktig siffra än idag. Flest människor dök upp på matchen mellan Brasilien och Sovjet – cirka 51 000 åskådare. Hade betting existerat under VM -58 hade tipset varit att spela på Kurre Hamrin som målgörare i Sveriges match mot Västtyskland – en riktig klassiker till mål!

Det var dessutom på Ullevi som Ingemar Johansson tog sig an amerikanen Eddie Machen i vad som kallats för ett “legendariskt möte”. Inför närmare 54 000 åskådare golvade den svenske boxaren Machen!

Ridsporten visade med bravur att ridintresset i Sverige är större än många tror när Ullevi stod värd för ryttar-EM under sommaren 2017. De svenska framgångarna var ett faktum med lagsilver i hoppning samt ett guld för Peder Fredricson. Visste du förresten att flera spelbolag på nätet numera erbjuder betting på ridsport? Variera ditt spelande genom att spela odds på mer än de klassiska betting-sporterna!

Ullevi kan även stoltera med det svenska rekordet i högst läktarsiffra på en hockeymatch. Det var nära jul 2009 som arenan i skepnad av ishockeyrink tog emot över 31 000 åskådare när Frölunda mötte Färjestad.

Konserter på Ullevi

Ullevi är med andra ord en komplett arena som passar till helt skilda arrangemang och olika typer av sporter. Här finns allt från fotbollsplan och friidrotssbanor till restauranger, VIP-lounger och konferenscenter. Arenan har dessutom tagit emot världsartister under åren så som Bruce Springsteen, Guns ‘n roses, Madonna, David Bowie och U2 för att nämna några. Kapaciteten vid konserter är 75 000, vilket gör Ullevi till Nordens största arena.